In multe situatii persoanele alese prin vot nu sunt specialisti. Asa se intampla la alegerea primarilor, a parlamentarilor, a presedintelui tarii sau a presedintelui de asociatie. Sunt doar cateva limitari ce tin de dreptul de a fi ales (varsta, cetatenie, cazier...). In rest, vointa alegatorilor.
Dar acestia, pentru a realiza ceva au nevoie si de oameni pregatiti iar in cazul asociatiilor de proprietari legea 230/2007 stabileste obligativitatea ca administratorul sa detina atestat eliberat de primarie, in urma unor cursuri si examene de atestare.
Cenzorul poate fi ales din asociatie, avand cel putin studii medii, ori angajat din afara asociatiei dar, in acest caz sa fie specialist (expert contabil).
Presedintele si cenzorul au multe indatoriri si responsabilitati, nu doar aceea de a verifica pe cineva (administrator).
Cetatenii din Romania nu pot invoca faptul ca nu au cunostinta de prevederile legislatiei in vigoare. Suntem obligati sa cunoastem legislatia. Nimeni nu este dator sa ne prezinte si prelucreze legile. Acestea se publica in Monitorul Oficial, se popularizeaza in presa scrisa, la TV, radio, internet, inclusiv pe acest site...
Membrii unei asociatii de proprietari pot sa-si aleaga presedintele si membrii comitetului, pot sa candideze la aceste functii, pot sa convoace adunarea generala... Administratorul este angajat al asociatiei, iar activitatea acestuia (atributiuni, program...) sunt stabilite, cu respectarea legii, de catre comitetul executiv condus de presedintele asociatiei.
Discutati cu vicepresedintele numit de presedintele plecat in strainatate.