Din data de 15 martie 2014, ieşenii care deţin câini erau obligaţi să îi microcipeze în vederea identificării acestora, până pe 1 ianuarie 2015, atunci când toţi câinii cu stăpân trebuiau identificaţi şi înregistraţi în registrul naţional de evidenţă. Aşa sunau indicaţiile publicate anul trecut în Monitorul Oficial al României, unde se publicase Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nr. 1/2014 pentru aprobarea „Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân“.
Potrivit actului normativ, câinii cu stăpân vor circula pe teritoriul ţării numai identificaţi şi înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) şi însoţiţi de carnete de sănătate. Patrupedele vor fi identificate exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare.
Operaţiunea trebuie neapărat realizată înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Proprietarii de câini cu vârsta mai mare de 90 de zile la data intrării în vigoare a normelor au obligaţia de a identifica şi înregistra animalele în RECS până la 1 ianuarie 2015“, indica conducerea DSVSA anul trecut.
Ulterior, sarcina executării ordinului ANSVSA a revenit medicilor veterinari din unităţile medicale veterinare de asistenţă înregistrate în Registrul unic al cabinetelor medicale veterinare, înregistraţi ca identificatori şi operatori ai RECS.
În cazul deplasării câinilor în spaţiile publice pe teritoriul ţării, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, prin care se atestă efectuarea acţiunilor sanitarveterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS, se arată în ordinul.
Nerespectarea acestor indicaţii va fi sancţionată cu amendă de către DSVSA, cuantumul amenzii fiind între 2.000 şi 5.000 de lei, potrivit ordinului citat anterior.
Sursa:
http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/150-000-posesori-de-caini-risca-amenzi-de-5-000-de-lei--84680.html