Atunci cand casierul asociatiei, ca a oricarei alte persoane juridice, emite o chitanta, va completa pe acea chitanta data. Daca astazi 30 decembrie incasam 700 lei de la un proprietar, pe chitanta completam data de 30.12.2012. Suma de 700 lei poate rreprezenta , de exemplu:
- restanta de 150 lei din septembrie
- o reparatie de 180 lei din septembrie
- restanta de 160 lei intretinere din octombrie
- intretinerea pe noiembrie 170
- penalizari de intarziere 40 lei
Registrul de casa se face in fiecare zi in care exista plati sau incasari. Adica orice plata sau incasare se inregistreaza in registrul de casa in aceeasi zi. In exemplul nostru daca in registrul de casa era de ieri 29 decembrie un sold final de 1450 lei, acesta se preia ca sold initial in 30 decembrie. Se inregistreaza chitanta de 700 lei eliberata proprietarului si se stabileste soldul final de 2150 lei (daca nu au mai fost si alte plati sau incasari in 30 decembrie).
Asadar in registrul de casa se consemneaza fiecare operatiune in data efectuarii acesteia.
In fisele de evidenta a cotelor de intretinere, in registrul fondului de rulment, reparatii, penalizari si alte fonduri, se evidentiaza incasarile la fel cu aceesi data cand s-au efectuat, pe baza acelorasi chitante sau instrumente bancare.
Poate ca este o neintelegere, o greseala de exprimare in dialogul cu cei pe care i-ati intrebat.
Poate v-au explicat ca astazi 30 decembrie putem incasa pe baza de chitanta o suma de la un proprietar, dar ca aceasta stinge o datorie, o restanta din august 2011. Sau ca plata intretinerii pe noiembrie se face acum in decembrie, dar, logic stinge obligatia de plata stabilita pentru luna noiembrie si nu pentru decembrie.
Dar, repet operatia se inregistreaza in registrul de casa in ziua cand se incaseaza cu consemnarea clara a zilei in care se aincaseaza si nu cu data de cand era omul dator.
Un AN NOU bun si va mai stept cu intrebari!