La judecatorul delegat din cladirea Primariei se depun acte pentru a obtine o incheiere judecatoreasac la infiintarea asociatiei sau pe parcurs pentru a modifica statutul, adresa asociatiei sau alte date relevante, conform legislatiei.
Documentele necesare sunt afisate pe usa judecatorului delegat. Dar, in functie de situatie, de ceea ce doriti sa faceti, aceste documente mai difera putin de la caz la caz.
De exemplu, acum aproape 2 ani am modificat statutul asociatiei (l-am facut in conformitate cu prevederile legii 230/2007), care era din anul 1997. am schimbat totodata denumirea asociatiei si adresa sediului asociatiei. Am obtinut intr-o sapatamana dupa depunerea tuturor actelor o noua "incheiere".
Nu ni s-au solicitat actele de proprietate ale apartamentelor. S-a verificat noul statut, procesul verbal al adunarii generale, semnatura a 2/3 din numarul proprieatarilor, declaratia presedintelui, vechiul statut...
Nu am auzit sa se solicite la judecatorul delegat "copii cu transcrierea contactului de vinzare-cumparare", cum spuneti dv. Se depun poate la dosar copii (xerox) ale actelor de proprietate pe care, conform legii, toti proprietarii sunt obligati sa le depuna la asociatie.
Acum, eu nu inteleg, cum pot fi unii proprietari fara a avea acte de proprietate!?
Totusi legea prevede ca asociatia se poate constitui cu acordul a jumatate plus unul din numarul proprietarilor dintr-un condominiu (scara, bloc...).
Cei care nu vor, nu au actele, nu sunt de gasit pentru a participa la adunare sau pentru a-si da acordul scris, pot oricand, dupa infiintarea asociatiei sa se inscrie in asociatie printr-o simpla cerere, devenind membri cu drepturi depline. Si tot pe parcurs pot depune copii ale actelor de proprietate la asociatie.
Cititi in legea 230/2007 si HG 1588/2007 (normele legii), in prima parte a acestora si-o sa gasiti amanunte despre procedurile si actele necesare.
Apoi mergeti la judecatorul delegat si va mai indruma. Noi cand am facut acea modificare, acum aproape 2 ani am fost de mai multe ori cu actele acolo. De fiecare data se mai gasea cate ceva in neregula. Luam dosarele inapoi si veneam iar peste 2-3 saptamani cand era de serviciu acelasi judecator... a durat mai bine de 3 luni pana au fost dosarele in regula. Atunci au fost inregistrate oficial si intr-o saptamana am primit noua "incheiere".