Toto Admin
Numarul mesajelor : 475 Varsta : 68 Localizare : Iasi Stare de spirit : optimist Data de inscriere : 09/03/2008
| Subiect: Siguranta apartamentului poate costa doar 300 de lei Joi 30 Dec 2010 - 9:09 | |
| Un detector al scurgerilor de gaz, care sa opreasca si alimentarea in caz de pericol costa aproximativ 300 lei. Montarea detectoarelor nu este obligatorie, dar se recomanda instalarea acestora. Cititi un articol pe aceasta tema: - Citat :
- Incidentul de la Bacau, dinaintea Craciunului, in care un bloc a sarit in aer din cauza unei acumulari de gaze, readuce in discutie siguranta folosirii instalatiilor de gaze. Problema ar putea fi rezolvata prin folosirea detectoarelor de gaze. Acestea sint de mai multe tipuri.
Cele simple, care sint si cele mai ieftine, au un sistem de avertizare sonor, semnalind instantaneu eventualele scurgeri de gaze. Versiunile complexe, dar considerate de specialistii in gaze mult mai sigure, au in componenta o electrovalva. In momentul in care este sesizata o scurgere de gaze , pe linga semnalul sonor, detectorul trimite un impuls electric unei electrovalve care opreste imediat furnizarea gazului. Daca pretul unui detector cu avertizare sonora este de aproximativ 150 de lei, in cazul unui model cu electrovalva, acesta se dubleaza, ajungind la 300 de lei.
Desi, in 2008, legislatia prevedea obligativitatea montarii de detectoare de gaze in incaperile unde functioneaza aparate alimentate de la reteaua de gaze, de anul trecut, aceasta obligativitate a fost restrinsa doar la consumatorii care isi monteaza centrale termice sau aduc modificari la instalatia de gaze din interior.
Montarea detectoarelor nu se poate face decit de catre firmele autorizate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). O lista cu firmele agreate de ANRE se poate gasi pe site-ul institutiei, www.anre.ro, la sectiunea "Rapoarte/Firme".
Reprezentantii municipalitatii au afirmat ca nu pot decide la nivel local obligativitatea montarii unor astfel de dispozitive de catre consumatorii racordati la reteaua de gaze. "Nu ar fi constitutionala o astfel de masura. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) si Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) ar putea da un act normativ prin care sa oblige montarea de detectoare de gaze, sub incidenta Codului Penal. Legea 10/1995 privind calitatea in constructii prevede ca acestea sa fie protejate si impotriva incendiilor. S-au montat haotic centrale termice si a predominat pretul, si nu calitatea. Cazul Bacau este o consecinta izolata a unei situatii care se regaseste in toata tara", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
E.ON Gaz recomanda consumatorilor ca, in cazul in care simt miros de gaz, sa apeleze de urgenta numerele de telefon 0265.200.928 sau 0800.800.928.
Desi la Bacau oamenii au afirmat ca a fost apelat dispeceratul de urgenta pentru ca se simtea un miros de gaz puternic, dar nimeni nu s-a prezentat pentru a verifica acest lucru, reprezentantii E.ON nu au putut fi contactati pentru a furniza un punct de vedere cu privire la cine se face vinovat intr-o astfel de situatie si cine ar trebuie sa plateasca pagubele in cazul unei explozii.
Autor: Cristian ALBU http://www.ziaruldeiasi.ro/local/siguranta-apartamentului-poate-costa-doar-300-de-lei~ni6ufl | |
|