Greseli in redactarea unui e-mail
Putini dintre noi nu sunt obligati sa trimita mail-uri oficiale catre persoanele cu care colaboreaza in interes de serviciu. Conform unui studiu facut de Robert Half International, circa 65% dintre sefi prefera mail-ul in favoarea altor forme de comunicare. Daca este penibil sa trimiti un mail pentru a comunica ceva colegilor tai cand angajatii firmei in care lucrezi incap intr-o camera, mail-ul devine extrem de necesar in cazul comunicarii intre angajatii dintr-o multinationala.
Cu toate ca este mult mai putin formal decat o scrisoare, atunci cand trimiti un mail altcuiva decat prietenilor sau familiei, este bine sa iei in calcul sa nu faci urmatoarel greseli.
Un subiect vag
Ceea ce scrii la "Subject" nu numai ca il va ajuta pe destinatar sa isi dea seama despre ce e vorba in mail, dar ii da si motiv sa il citeasca sau nu. Unii oameni primesc zeci de mail-uri zilnic si le selecteaza in
ordinea importantei lor. Asa ca, daca la subject ii va apare scris "none" nu va stii cat este de important sau urgent si nu-l va deschide sa-l citeasca.
Fara semnatura
O semnatura prost scrisa este ca o strangere de mana lipsita de fermitate. Amandoua arata lipsa de profesionalism. Semnatura de la sfarsitul mail-ului ar trebui sa contina numele complet, adresa de mail
la care poti fi contactat, adresa de birou si numarul de telefon. Astfel, le vei oferi destinatatrilor modalitati multiple sa intre in contact cu tine.
Pls spnue-mi knd e sedinta
Multi oameni adopta o abordare familiala cand scriu mail-uri. Insa felul in care scrii este o reflecare a stilului profesional. Chiar daca ati cazut de acord sa vorbiti la pertu, fa-ti timp si scrie cuvintele in intregime, incearca sa nu faci greseli de scriere si foloseste majuscule.
Fii scurt si la obiect
Nimeni nu are chef si timp sa citeasca un roman pe ecranul calculatorului. Asa ca fii scurt si la obiect, structurandu-ti bine ceea ce ai de comunicat. Foloseste fraze si paragrafe scurte si clare.
NU TIPA
Unii oameni au prostul obicei sa scrie mail-urile cu majuscule. Poate ca nu-si dau seama, dare este acelasi lucru cu a te rasti la persoana respectiva.
Nu incurca munca cu viata personala
De fiecare data cand trimiti un mail de pe adresa de munca sau de la birou, incearca sa aiba legatura cu munca. Sau macar sa nu fie ceva compromitator. Desi legal si de bun simt este ca atunci cand te angajezi sefii sa-ti spuna daca mail-urile sunt controlate sau nu, se intampla ca acest lucru sa nu-ti fie adus la cunostinta. Cel mai bine este sa intrebi tu insuti care este politica filmei in legatura cu monitorizaarea e-mail-urilor.
Sursa:http://www.timpultau.ro/liber/articol|displayMainPage?id=1181