Un articol interesant publicat de un avocat pe adresa :
http://avocat.ablog.ro/2008-11-19/ocuparea-spa-iilor-comune-la-bloc.htmlOcuparea spaţiilor comune, doar cu acordul locatarilor
În multe blocuri unii dintre proprietari şi-au extins spaţiul de locuit fără să respecte legea, ocupând cu forţa uscătorii, holuri, subsoluri, ghene etc. De asemenea, firme de tv prin cablu ori internet sau de reclame folosesc în scopuri comerciale terasa, pereţii şi casa scării în mod abuziv fără să aibă acte în regulă. Astăzi vă prezentăm condiţiile pe care le impune legea, care trebuie respectate şi aplicate în primul rând de preşedinte, comitetul executiv şi administratorul asociaţiei de proprietari.
1. Conform Legii nr. 230/2007 numai în baza acordului majorităţii proprietarilor se pot închiria spaţiile comune de către persoane fizice sau juridice, membre sau nemembre ale asociaţiei de proprietari.
2. Obligatoriu, trebuie acordul proprietarilor direct afectaţi din vecinătatea spaţiului supus închirierii.
3. Dacă unul dintre proprietarii afectaţi, din vecinătate nu e de acord, atunci nu se poate închiria spaţiul respectiv. Persoanele care nu ţin seama de opţiunea proprietarului/proprietarilor se fac direct răspunzătoare de măsurile întreprinse şi vor suporta toate consecinţele: daune, prejudicii, despăgubiri.
4. După ce s-au obţinut toate aprobările, între asociaţia de proprietari, prin preşedinte, şi persoana solicitantă se încheie un contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, după caz.
Acest contract se negociază direct cu comitetul executiv, care trebuie să ţină seama de preţul zonei, de importanţa activităţii care se va desfăşura, de interesele legitime ale asociaţiei de proprietari.
5. Dacă este cazul, în situaţia unor modificări constructive, se solicită de către asociaţia de proprietari autorizaţie de construcţie de la primăria locală sau de sector. Diligenţele le va face persoana direct interesată pe bază de proiect etc.
Persoana sau firma care ocupă un spaţiu fără să aibă acordurile precizate mai sus, precum şi un contract cu asociaţia de proprietari, se face vinovată de ocuparea şi folosirea abuzivă a unui bun imobil care nu îi aparţine în totalitatea sa.
Asociaţia de proprietari, prin reprezentanţii săi legali, are obligaţia să someze/notifice respectiva persoană cu privire la intrarea în legalitate sau, dacă aceasta refuză, eliberarea de urgenţă a spaţiului ocupat abuziv.
Prin închirierea spaţiilor comune se înţelege: închirierea/folosirea spaţiului aferent uscătoriei/spălătoriei, montarea antenelor de comunicaţii pe terasă, montarea sistemului de televiziune prin cablu sau de internet pe scara comună, reclame pe faţade, folosirea spaţiilor de la intrarea în imobil şi/sau a holurilor comune, construirea de boxe în subsol, folosirea spaţiilor de la ghenele de gunoi în interesul unora dintre proprietari etc.
Pentru veniturile obţinute din închirierea spaţiilor comune, asociaţia de proprietari este scutită de plata impozitului pe venit dacă foloseşte aceste venituri pentru proprietatea comună.