Civic Iasi
Civic Iasi
Civic Iasi
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  PortalPortal  GalerieGalerie  CăutareCăutare  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  
Ultimele subiecte
» Liste plata Septembrie 2022
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedMier 19 Oct 2022 - 13:04 Scris de ciubotaru savasta

» S-a stins domnul Gheorghe MIHALACHI
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedVin 12 Aug 2022 - 13:35 Scris de Toto

» ANUNT trist al asociatiei
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedVin 12 Aug 2022 - 13:31 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata mai 2022
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedMier 22 Iun 2022 - 11:32 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata intretinere Aprilie 2022
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedMar 17 Mai 2022 - 14:07 Scris de ciubotaru savasta

» Liste intretinere Martie 2022
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedMar 17 Mai 2022 - 13:43 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata Februarie 2022
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedVin 18 Mar 2022 - 11:03 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata Ianuarie 2022
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedLun 21 Feb 2022 - 15:54 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata octombrie 2021
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedJoi 18 Noi 2021 - 17:22 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata Septembrie 2021
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedLun 25 Oct 2021 - 12:55 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata august 2021
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedVin 17 Sept 2021 - 20:51 Scris de ciubotaru savasta

» Liste plata Iulie 2021
Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedMar 17 Aug 2021 - 12:47 Scris de ciubotaru savasta

Galerie
Contabilitatea in partida simpla Empty
Aprilie 2024
LunMarMierJoiVinSamDum
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
CalendarCalendar

 

 Contabilitatea in partida simpla

In jos 
AutorMesaj
Toto
Admin



masculin
Numarul mesajelor : 475
Varsta : 67
Localizare : Iasi
Stare de spirit : optimist
Data de inscriere : 09/03/2008

Contabilitatea in partida simpla Empty
MesajSubiect: Contabilitatea in partida simpla   Contabilitatea in partida simpla Icon_minipostedJoi 19 Feb 2009 - 19:38

Ordin nr. 1969 din 09/11/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007
Intrare in vigoare: 01/01/2008
privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial
ANEXA Nr. 2
REGLEMENTĂRI CONTABILE
privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partidă simplă
de către persoanele juridice fără scop patrimonial

CAPITOLUL 1
Sfera de aplicare
1. Categoriile de persoane juridice fără scop patrimonial care pot organiza şi conduce contabilitatea în partidă simplă,
sunt următoarele:
a) unităţile de cult;
b) asociaţiile de proprietari.
2. Au obligaţia de a organiza şi conduce contabilitatea în partidă simplă persoanele juridice fără scop patrimonial în al căror act normativ de înfiinţare există prevederi exprese în acest sens.
CAPITOLUL 2

Organizarea contabilităţii în partidă simplă
A. Dispoziţii generale
1. Sistemul de contabilitate în partidă simplă, în sensul prezentelor reglementări, reprezintă ansamblul registrelor şi documentelor contabile, legal reglementate, care servesc la înregistrarea în contabilitate, în mod obligatoriu cronologic şi sistematic, a operaţiunilor economice consemnate în documentele justificative.
2. Nomenclatorul privind principalele registre şi formulare, comune pe economie, privind activitatea financiară şi contabilă, precum şi modelele registrelor contabile, modelele formularelor contabile specifice şi normele de întocmire şi utilizare a acestora, privind organizarea şi conducerea contabilităţii în partida simplă de către persoanele juridice fără scop patrimonial, sunt prevăzute în anexa la prezentele reglementări.
Persoanele juridice fără scop patrimonial pot utiliza toate formularele prevăzute în anexa la prezentele reglementări, sau numai o parte dintre acestea, în funcţie de elementele specifice activităţii desfăşurate.
3. În funcţie de necesităţi, persoanele juridice fără scop patrimonial pot utiliza şi celelalte registre şi formulare comune pe economie, privind activitatea financiară şi contabilă, elaborate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
4. Modelele formularelor, comune pe economie, pot fi adaptate în funcţie de specificul şi de necesităţile persoanelor juridice fără scop patrimonial, cu condiţia respectării conţinutului minimal de informaţii şi a normelor metodologice de întocmire şi utilizare a acestora.
5. Persoanele juridice fără scop patrimonial vor folosi şi alte formulare prevăzute în mod expres de acte normative care
reglementează activităţi economice specifice.
6. În condiţiile utilizării sistemelor informatice financiar - contabile, este necesar să fie respectate criteriile minimale privind programele informatice utilizate în domeniul financiar - contabil, prevăzute de normele metodologice de întocmire şi utilizare a registrelor şi formularelor comune pe economie privind activitatea financiară şi contabilă, elaborate de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
7. Persoanele juridice fără scop patrimonial care conduc contabilitatea în partidă simplă nu întocmesc situaţii financiare
anuale.
8. Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate, lunar se întocmeşte "Situaţia soldurilor elementelor de activ şi de pasiv" (cod 14-6-30/d), pe baza datelor înscrise şi totalizate în fişe şi jurnale contabile.
9. Prevederile capitolelor 1, 2 şi 3 din Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, prevăzute în ordin la art. 1 alin. (1), precum şi cele menţionate la art. 1 alin. (3), din acelaşi ordin, se aplică în mod corespunzător, respectiv adaptate la cerinţele sistemului de contabilitate în partidă simplă, şi de către persoanele juridice fără scop patrimonial care organizează şi conduc contabilitatea în partidă simplă, potrivit prezentelor reglementări.
10. Persoanele care au obligaţia gestionării patrimoniului persoanelor juridice fără scop patrimonial menţionate la capitolul 1 răspund, potrivit legii, pentru pregătirea, însuşirea şi aplicarea corectă a acestor reglementări, precum şi de transpunerea corectă a soldurilor în cazurile menţionate la capitolul 2 litera B punctul 15.
B. Norme generale privind documentele justificative şi financiar - contabile
1. Potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
2. În baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz.
3. Documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea şi, după caz, sediul unităţii care întocmeşte documentul;
- numărul documentului şi data întocmirii acestuia;
- codul de înregistrare fiscală (când este cazul);
- menţionarea părţilor care participă la efectuarea operaţiunii economico-financiare (când este cazul);
- conţinutul operaţiunii economico-financiare şi, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuării acesteia;
- datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economico-financiare efectuate;
- numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, după caz;
- alte elemente menite să asigure consemnarea completă a operaţiunilor efectuate.
4. Documentele care stau la baza înregistrărilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în condiţiile în care furnizează toate informaţiile prevăzute de normele legale în vigoare.
5. Înscrierea datelor în documente se face cu cerneală, cu pastă de pix, sau prin utilizarea sistemelor informatice de
prelucrare automată a datelor, după caz.
6. În documentele justificative şi în cele contabile nu sunt admise ştersături, modificări sau alte asemenea procedee, precum şi lăsarea de spaţii libere între operaţiunile înscrise în acestea sau file lipsă.
Erorile se corectează prin tăierea cu o linie a textului sau a cifrei greşite, pentru ca acestea să poată fi citite, iar deasupra lor se scrie textul sau cifra corectă.
Corectarea se face în toate exemplarele documentului justificativ şi se confirmă prin semnătura persoanei care a întocmit/corectat documentul justificativ, menţionându-se şi data efectuării corecturii.
În cazul documentelor justificative la care nu se admit corecturi, cum sunt cele pe baza cărora se primeşte, se eliberează sau se justifică numerarul, sau al altor documente pentru care normele de utilizare prevăd asemenea restricţii, documentul întocmit greşit se anulează şi rămâne în carnetul respectiv (nu se detaşează), cu excepţia ordinului de deplasare (delegaţie), pe baza căruia se primeşte sau se restituie diferenţa dintre cheltuielile efective de deplasare şi avansul acordat.
7. Pentru a putea fi înregistrate în contabilitate, operaţiunile economico-financiare ale persoanelor juridice fără scop patrimonial trebuie să fie justificate cu documente originale, întocmite sau reconstituite potrivit prevederilor legale.
8. În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unor documente justificative şi contabile, persoanele juridice fără scop
patrimonial vor lua măsuri de reconstituire a acestora în termen de maxim 30 de zile de la constatare, potrivit reglementărilor emise în acest scop.
9. Arhivarea şi păstrarea registrelor şi a documentelor justificative şi contabile, precum şi reconstituirea documentelor justificative şi contabile pierdute, sustrase sau distruse se efectuează în conformitate cu normele metodologice de întocmire şi utilizare a registrelor şi formularelor comune pe economie privind activitatea financiară şi contabilă, elaborate şi emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
10. Contabilitatea operaţiunilor de capital, a imobilizărilor, cu excepţia imobilizărilor corporale de natura mijloacelor fixe, a terţilor şi a trezoreriei se ţine cu ajutorul Fişei pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22/c).
Contabilitatea imobilizărilor corporale de natura mijloacelor fixe se ţine cu ajutorul Fişei mijlocului fix (cod 14-2-2).
Contabilitatea stocurilor se ţine cu ajutorul Fişei pentru valori materiale (cod 14-3-10/a).
11. Contabilitatea cheltuielilor se ţine pe feluri de cheltuieli, după natura lor, distinct pe feluri de activităţi, respectiv activităţi fără scop patrimonial, activităţi cu destinaţie specială potrivit legii şi activităţi economice.
Pentru fiecare fel de cheltuială se va întocmi o Fişă pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22/b), în care se vor înregistra toate documentele în mod cronologic.
12. Contabilitatea veniturilor se ţine pe feluri de venituri, după natura lor, distinct pe feluri de activităţi, respectiv activităţi fără scop patrimonial, activităţi cu destinaţie specială potrivit legii şi activităţi economice.
Pentru fiecare fel de venit se va întocmi o Fişă pentru operaţiuni diverse (cod 14-6-22/b), în care se vor înregistra toate documentele în mod cronologic.
13. Clasificaţia veniturilor şi cheltuielilor persoanelor juridice fără scop patrimonial este prevăzută în Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, cuprinse în anexa nr. 1 la ordin, şi stă la baza elaborării bugetului propriu de venituri şi cheltuieli.
14. Contabilitatea veniturilor şi cheltuielilor, după natura lor, se poate dezvolta analitic, în continuare, în funcţie de necesităţile impuse de anumite reglementări sau potrivit necesităţilor proprii ale persoanei juridice fără scop patrimonial.
15. În condiţiile în care se trece de la contabilitatea în partidă dublă la contabilitatea în partidă simplă, soldurile din balanţa de verificare a anului precedent vor fi preluate ca solduri iniţiale în fişele pentru operaţiuni diverse pentru exerciţiul curent.
În condiţiile în care se trece de la contabilitatea în partidă simplă la contabilitatea în partidă dublă, soldurile fişelor pentru operaţiuni diverse de la data de 31 decembrie a exerciţiului financiar încheiat vor reprezenta soldurile iniţiale ale balanţei de verific


Sus In jos
https://scala.forumgratuit.ro
 
Contabilitatea in partida simpla
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Contabilitatea se tine de specialisti

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Civic Iasi :: Asociatia de proprietari :: Legislatie-
Mergi direct la: